Fietsmaatjes Eemsdelta heeft een plezierige, ondersteunende en verstandige wijze van omgang met elkaar hoog in het vaandel staan.
Toch kan het voorkomen dat vrijwilligers of gasten van Fietsmaatjes Eemsdelta lastig worden gevallen met ongewenst gedrag of onjuiste behandeling. Te denken valt aan agressie en geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, pesten, discriminatie.
Mocht een vrijwilliger of gast zich onheus behandeld voelen of wrevel over de werkwijze hebben, of te maken hebben met ongewenst gedrag, is het de eerste stap om dit aan te geven aan de direct betrokken persoon.
Mocht dit niet mogelijk of wenselijk zijn dan kan men zich wenden tot de coördinator of een bestuurslid. Eventueel kan men (bij voorkeur schriftelijk) een klacht indienen bij het bestuur via info@fietsmaatjeseemdelta.nl. (Zie hiervoor Bijlage Klachtenprocedure.)
Mocht dit alles niet tot een bevredigende oplossing leiden dan bestaat de mogelijkheid in contact te komen met een externe vertrouwenspersoon.
De rol van extern vertrouwenspersoon voor Stichting Fietsmaatjes Eemsdelta wordt opgenomen door de medewerkers van Algemeen Maatschappelijk Werk van Cadanz Welzijn. Via de website www.fietsmaatjeseemsdelta.nl kunt u het formulier vertrouwenspersoon invullen. Dit formulier wordt rechtstreeks naar AMW toegestuurd, zonder inzage door anderen.
De rol/taak/bevoegdheid van de extern vertrouwenspersoon is:
- Het verzorgen van eerste opvang van Fietsmaatjes Eemsdelta gasten en vrijwilligers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben.
- Het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is.
- Het slachtoffer informeren over andere oplossingsmogelijkheden, zoals het indienen van een klacht bij het bestuur.
- Het desgewenst begeleiden, als de gast of vrijwilliger de zaak aan de orde wil stellen bij de coördinator, de klachtencommissie of het bestuur.
- Het geven van advies over het voorkomen van en de aanpak van ongewenst gedrag.
- Het registreren van gevallen van ongewenst gedrag.